Miért, nem mindegy a faárú minősége?

2024.10.03

Az újabb nem mindig jobb, és ez a kép jól összefoglalja ezt. A modern fűrészáru minősége egyszerűen sokkal rosszabb, mint a 20. század elején és közepén lakásépítéshez használt fűrészáru minősége. A fa minősége az 1980-as években kezdett komoly mértékben csökkenni, mivel a régi faanyag szinte teljesen kimerült. A legtöbb ma használt fa nagyon gyorsan termeszthető – nemcsak a minőségi különbség látható jól láthatóan, hanem az újabb fűrészáru is hajlamosabb a korhadásra a szívfa hiánya miatt. A lassú növekedésű fa sokkal több szívfát hoz létre, ami a fa leghosszabb élettartamú része, míg a szilfa (új növekedésű fa) nagyon gyorsan elkorhad. A modern fűrészáru sokkal hajlamosabb a termeszek károsodására, mivel puhább és könnyebben fogyasztható, míg a régi fűrészáru rendkívül gyantás és természetesen termeszálló. Jó szabály – mindaddig, amíg a víz- és villanyvezetéket korszerűsítik, egy jól megépített, 20. század közepéről származó ház jobb befektetés, és valószínűleg az akkor felhasznál fűrészárú túl fog élni több felújítást.